Diabetes

Diabetes Mellitus (type 2): teveel suikers in het bloed

Mensen met diabetes mellitus hebben teveel suiker in hun bloed. Daarom wordt deze ziekte in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Hoe ontstaat suikerziekte, welke problemen kunt u ervaren en wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Hoe ontstaat suikerziekte?

Suiker is nodig voor onze stofwisseling. Als de suiker met de voeding binnenkomt in ons lichaam, wordt deze opgenomen in de darmen. Zo komt de suiker in ons bloed terecht. Het bloed vervoert de suiker vervolgens naar de weefsels, waar het gebruikt wordt als een soort brandstof in de cellen.

Om vanuit het bloed in de cellen te kunnen komen, hebben we het hormoon insuline nodig. Dit hormoon wordt in de alvleesklier gemaakt. Als de alvleesklier te weinig insuline maakt, kan de suiker dus niet in de weefsels gebruikt worden en hoopt het zich op in het bloed. Zo’n teveel aan suiker in het bloed wordt aangeduid als Diabetes Mellitus ofwel suikerziekte. Daarnaast geldt bij ouderdomssuikerziekte dat de weefsels minder gevoelig worden voor insuline, waardoor de insuline ook niet zo goed meer werkt. De oorzaak van suikerziekte is dus een tekort aan insuline en verminderde gevoeligheid voor de werking van insuline.

Wat zijn de verschijnselen?

U kunt merken dat u suikerziekte heeft doordat u veel dorst heeft en erg veel moet drinken, terwijl u ook veel moet plassen. Verder kunt u afvallen zonder dat daar een duidelijke reden voor is. Andere veel voorkomende verschijnselen zijn moeheid en jeuk, terwijl mensen ook vaak infecties hebben. Vooral schimmelinfecties treden dikwijls op bij suikerziekte.

Wat zijn de problemen bij suikerziekte?

Er kan zoveel suiker in het bloed komen, dat iemand in coma kan raken. Dit is een ernstige situatie. Daarnaast kunnen er op langere termijn ook allerlei complicaties optreden: problemen met de nieren, het netvlies in de ogen, hart- en bloedvaten, voeten, zenuwbanen. Dit soort complicaties proberen we te voorkomen door de suikerziekte goed te behandelen.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Allereerst is het belangrijk om naar de leefstijl te kijken: afvallen helpt vaak, veel bewegen ook. Een gezonde, aangepaste voeding is eveneens belangrijk om suikerziekte goed te kunnen aanpakken. Daarnaast zijn er diverse soorten tabletten die de alvleesklier stimuleren om meer insuline te maken. Zolang de alvleesklier dit nog doet, zijn deze tabletten toereikend. Als de alvleesklier op een gegeven moment echt niet meer genoeg insuline kan maken, dan is een behandeling met insuline de enige optie. Op dit moment betekent het nog dat de insuline onderhuids wordt ingespoten.

Chronische zorg dichtbij huis

Om patiënten met chronische ziekten kwalitatief hoogwaardige zorg te leveren, zijn de huisartsen in Hoeksche Waard een samenwerkingsverband aangegaan. Voor de aandoeningen Astma, COPD, Diabetes en Hart- en Vaatziekten zijn zogeheten ‘zorgprogramma’s’ ontwikkeld, waarbij de zorg aan patiënten volgens een vast programma en een éénduidige behandelmethode geleverd wordt. Zo kunnen complicaties zo veel mogelijk voorkomen worden (of in ieder geval sterk verminderd).
Chronische zorg dichtbij huis: bij de huisartsen van de Zorggroep Hoeksewaard bent u hiervoor aan het juiste adres.


Wilt u meer lezen over Diabetes Mellitus, klik dan op onderstaande links:
www.thuisarts.nl/diabetes-mellitus-type-2

www.dvn.nl

Download de folder