COPD

COPD: chronische longziekte

‘Chronic Obstructive Pulmonary Disease’

COPD is een afkorting uit het Engels die staat voor ‘chronische obstructieve longziekten’. Het is dus een chronische ziekte, waarbij mensen het sneller benauwd krijgen. Hoe ontstaat de aandoening, waaraan merkt u of u het heeft en is er iets aan te doen? En welke rol speelt roken hierbij?

Hoe ontstaat COPD?

Bij COPD zijn de luchtwegen in de longen vernauwd. Daarbij is er meestal ook sprake van een verhoogde slijmvorming in de luchtwegen. Als gevolg daarvan werken de longen steeds minder goed en krijgen mensen het steeds sneller benauwd. De oorzaak van COPD is bijna altijd roken. Als iemand niet rookt, is de kans om COPD te krijgen heel erg klein. Soms is COPD een beroepsziekte, bijvoorbeeld wanneer iemand door zijn werk veelvuldig schadelijke stoffen heeft ingeademd. De diagnose wordt gesteld door middel van een longfunctie-onderzoek.

Wat zijn de verschijnselen?

Mensen met COPD hebben last van kortademigheid en vermoeidheid, geven slijm op en hoesten veel. Om te ervaren hoe benauwd een COPD patiënt kan zijn, kunt u proberen om een tijdje door een rietje te ademen.

Wat zijn behandelingsmogelijkheden?

Behandeling van COPD bestaat uit het gebruiken van inhalaties die de luchtwegen weer wat wijder maken. COPD-patiënten moeten deze inhalaties blijven gebruiken, de aandoening gaat immers niet over. Met de behandeling proberen we wel om de ziekte zoveel mogelijk tot stilstand te krijgen. Daarnaast wordt COPD-patiënten aangeraden om te stoppen met roken. Regelmatig bewegen helpt, evenals een gezonde voeding. Als COPD niet behandeld wordt, wordt de longfunctie alleen maar slechter.

Chronische zorg dichtbij huis

Om patiënten met chronische ziekten kwalitatief hoogwaardige zorg te leveren, zijn de huisartsen in Hoeksche Waard een samenwerkingsverband aangegaan. Voor de aandoeningen Astma, COPD, Diabetes en Hart- en Vaatziekten zijn zogeheten ‘zorgprogramma’s’ ontwikkeld, waarbij de zorg aan patiënten volgens een vast programma en een éénduidige behandelmethode geleverd wordt. Zo kunnen complicaties zo veel mogelijk voorkomen worden (of in ieder geval sterk verminderd).

Chronische zorg dichtbij huis: bij de huisartsen van de Zorggroep Hoeksche Waard bent u hiervoor aan het juiste adres.

Informatiebrief diëtist COPD

Wilt u meer lezen over COPD, klik dan op onderstaande links:

www.thuisarts.nl/copd

Download de folder