Renovaties Heinenoordtunnel en beweegbare deel Haringvlietbrug A29

De Heinenoordtunnel stamt uit 1969 en is inmiddels toe aan groot onderhoud. Rijkswaterstaat vervangt onder andere zijn de technische installaties en systemen van de tunnel en de tunnel krijgt een middentunnelkanaal. Dit is een afgesloten vluchtgang tussen de beide tunnelbuizen. Rijkswaterstaat renoveert de Heinenoordtunnel in 2023 en 2024.

In 2023 renoveert Rijkswaterstaat daarnaast het bewegende deel, de klep, van de Haringvlietburg. De brug is opengesteld in 1964 en het bewegingswerk en de systemen voor bediening, besturing en bewaking zijn toe aan vervanging.

Houd rekening met afsluitingen en extra reistijd
Om de renovatiewerkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren, is er sinds januari 2023 geen bediening van de brug voor schepen hoger dan 13 meter en sluit Rijkswaterstaat de brug en de tunnel meerdere keren af voor het wegverkeer. Weggebruikers moeten rekening houden met extra reistijd, boven op de normale reistijd, die in de spitsen op kan lopen tot meer dan een uur.

Afsluitingen Haringvlietbrug 2023

 • van vrijdag 9 juni 22.00 uur tot vrijdag 28 juli 23.00 uur, met een mogelijke uitloop tot en met 4 augustus 2023. In het najaar wordt de brug enkele nachten afgesloten om alles te testen.

Kijk voor de actuele planning op rijkswaterstaat.nl/renovatieharingvlietbrug.

Afsluitingen Heinenoordtunnel 2023 en 2024

 • van vrijdag 28 april 22.00 uur tot maandag 8 mei 00 uur en van maandag 7 augustus tot en met vrijdag 1 september 2023 05.00 uur in beide rijrichtingen.

Voorafgaand is de tunnel van zaterdag 5 augustus 01.00 uur tot maandag 7 augustus 01.00 uur afgesloten in de rijrichting Bergen op Zoom.

 • In 2023 en 2024 is de tunnel ook een groot aantal weekenden en nachten, meestal in 1 rijrichting, afgesloten.
 • In de zomer van 2024 is de Heinenoordtunnel nog eens twee weken dicht, van vrijdag 26 juli tot en met maandag 12 augustus.
 • N59: van maandag 7 augustus t/m maandag 28 augustus is ook de N59 tussen knooppunt Hellegatsplein en aansluiting Den Bommel (Schaapsweg) afgesloten.

Voor de weekend- en nachtafsluitingen, zie de actuele planning op rijkswaterstaat.nl/renovatieheinenoordtunnel.

Afsluitingen recreatievaart Haringvliet

Vanaf 1 januari tot najaar 2023 is er op de Haringvlietbrug geen passagemogelijkheid voor schepen hoger dan 13 meter. De Haringvlietbrug wordt niet bediend. Schepen hoger dan 13 meter moeten omvaren. Schepen lager dan 13 meter kunnen onder het vaste deel van de brug varen.

Scheepvaartverkeer kan omvaren via de Noordzee of via het Spui, de Oude Maas en de Dordtsche Kil en moet rekening houden met veel langere vaartijden.

Maatregelen om hinder te kunnen  beperken
Rijkswaterstaat treft maatregelen om de hinder vanwege de renovaties van de Heinenoordtunnel en de Haringvlietbrug zoveel mogelijk te kunnen beperken. Bijvoorbeeld maatregelen die de capaciteit en doorstroming op omleidingsroutes verbeteren. Ook zorgt Rijkswaterstaat voor extra gratis fietsponten en blijft het openbaar vervoer in stand. Bij de afsluitingen van de Heinenoordtunnel in beide rijrichtingen rijden er pendelbussen tussen busstation Heinenoord en Rotterdam Zuidplein, Rotterdam Station Lombardijen en Barendrecht Station. Meer informatie over de maatregelen staan op de website van Rijkswaterstaat.

Tips om hinder te beperken en files te vermijden
Om tijdens de renovaties de hinder zoveel mogelijk te beperken en files te vermijden, kunt u zelf ook iets doen. Bijvoorbeeld met deze tips.

 • Bereid u goed voor zodat u weet wanneer er afsluitingen gepland staan en wat dat voor u betekent. Misschien kunt u uw reis uitstellen, op korte afstanden fietsen of gebruikmaken van het openbaar vervoer.
 • Werk zoveel mogelijk thuis als u niet per se op kantoor hoeft te zijn. Of overleg met uw werkgever om afspraken digitaal te doen in plaats van naar elkaar toe te gaan. En moet u toch naar kantoor, reis als het kan buiten de spitsen en misschien kunt u met de fiets, het openbaar vervoer of met een collega carpoolen.
 • Houd bij het plannen van afspraken zoveel mogelijk rekening met de afsluitingen. Plan de afspraak op een andere dag, andere locatie of op een tijdstip zodat u buiten de spitsen kunt reizen.
 • Plan vakantie of vrije dagen als dat kan in als er afsluitingen gepland staan. De langere afsluitingen staan gepland voor en in de zomervakantie. Speel hierop in.
 • Controleer voor vertrek of er files zijn. Dit kan met bestaande navigatie-apps, de website Rijkswaterstaat verkeersinformatie of de website van A naar Beter.
 • Blijf op de hoogte van de werkzaamheden en maatregelen via de websites van de Heinenoordtunnel en de Haringvlietburg. Abonneer u op de digitale nieuwsbrief of volg de renovaties via Facebook of Twitter: @RWS_WNZ

Hier vindt u meer informatie
Rijkswaterstaat houdt u op de hoogte van de voortgang van de renovatie, de afsluitingen, de omleidingen en de maatregelen en de alternatieven om de hinder en vertragingen te beperken via de website van Rijkswaterstaat (Heinenoordtunnel en Haringvlietbrug), een digitale nieuwsbrief en social media zoals Facebook of Twitter: @RWS_WNZ.