Hart- en vaatziekten zijn in onze samenleving een belangrijke doodsoorzaak. Voor de patiënten veroorzaken ze veel pijn en verdriet. Hoe ontstaan hart- en vaatziekten? Hoe merkt u of u er last van heeft en hoe kunnen we de kans erop verlagen?
Ziekten van het hart en de bloedvaten komt door het langzaam verstoppen van de bloedvaten. Er ontstaat dan een vernauwing in een ader, waardoor het bloed niet goed meer kan stromen. Als gevolg daarvan krijgen de verschillende weefsels te weinig lucht. Dat kan overal in het lichaam gebeuren.
Dat proberen we zo veel mogelijk, onder de noemer ‘Cardio Vasculair Risicomanagement’ ofwel CRVM. Voorkomen is immers beter dan genezen! Als iemand een keer een probleem heeft gehad op dit gebied, proberen we ook te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt. Op deze manier willen we de problemen door hart- en vaatziekten kleiner maken.
Hierbij kijken we vooral naar de risico’s die het krijgen op hart- en vaatziekten groter kunnen maken. Sommige zaken, zoals leeftijd en de situatie dat mannen meer risico hebben, kunnen we niet veranderen. Zaken waar we wèl invloed op kunnen hebben, zijn meestal de manier waarop je leeft. Denk aan gezonde voeding, bewegen en een gezond gewicht. Ook roken vergroot het risico op hart- en vaatziekten, daarom is het aan te raden om te stoppen met roken.
Soms is medicatie nodig om andere zaken te veranderen, vooral als iemand hoge bloeddruk heeft of een te hoog cholesterolgehalte in het bloed. Bij sommige ziektes, zoals suikerziekte en reuma, is er een grotere kans om hart- en vaatziekten te krijgen.
Als iemand hart- en vaatziekten heeft is het belangrijk om, waar mogelijk, de gevolgen zoveel mogelijk te verkleinen. Hiermee wordt de kans om weer problemen te krijgen, zoals een hartinfarct of een beroerte, zo klein mogelijk gemaakt. We proberen de risico’s zoveel mogelijk te veranderen, waarbij medicijnen ook een belangrijke rol spelen.
Bij angina pectoris ontstaat pijn op de borst als mensen zich extra inspannen. Bij inspannen heeft het hart namelijk wat meer lucht nodig en dat kan dan moeilijk worden gegeven. De pijn bij een hartinfarct lijkt op die van angina pectoris, maar duurt langer en is meer aanwezig.
Bij een beroerte of TIA zijn drie tekens belangrijk: een scheve mond, verward spreken en denken of een lamme arm. Ziet u iemand met één of meer van deze tekens? Belt u dan direct 112.
Etalagebenen herkent u aan een krampachtige pijn bij het lopen.
Coöperatieve Zorggroep Hoeksewaard
Albert Einsteinstraat 26
3261 LP Oud-Beijerland
info@zghw.nl
KvK-nummer: 51348411
Copyright Coöperatieve ZorgGroep HoekseWaard