COPD

COPD: ‘Chronic Obstructive Pulmonary Disease’

COPD is een afkorting uit het Engels die staat voor ‘chronische obstructieve longziekten’. Het is dus een ziekte die nooit meer over gaat, waarbij mensen het sneller benauwd krijgen. Hoe ontstaat de ziekte? Waaraan merkt u of u het heeft? En is er iets aan te doen? En welke rol speelt roken hierbij?

Hoe ontstaat COPD?

Bij COPD zijn de luchtwegen in de longen vernauwd. Daarbij is er meestal ook een verhoogde slijmvorming in de luchtwegen. Als gevolg daarvan werken de longen steeds minder goed en krijgen mensen het steeds sneller benauwd. De oorzaak van COPD is bijna altijd roken. Als iemand niet rookt, is de kans om COPD te krijgen heel erg klein. Soms is COPD een beroepsziekte, bijvoorbeeld wanneer iemand door zijn werk vaak schadelijke stoffen heeft ingeademd. Het ontdekken of u COPD heeft wordt gedaan door middel van een longfunctie onderzoek.

Wat merkt u? 

Mensen met COPD hebben last van benauwdheid en vermoeidheid, geven slijm op en hoesten veel. Om te ervaren hoe benauwd een COPD patiënt kan zijn, kunt u proberen om een tijdje door een rietje te ademen.

Welke behandelingen zijn mogelijk? 

Behandeling van COPD bestaat uit het gebruiken van inhalaties die de luchtwegen weer wat wijder maken. COPD-patiënten moeten deze inhalaties blijven gebruiken, de ziekte gaat namelijk niet over. Met de behandeling proberen we wel om de ziekte zoveel mogelijk tot stilstand te krijgen. Daarnaast wordt COPD patiënten aangeraden om te stoppen met roken. Regelmatig bewegen helpt, net als een gezonde voeding. Als COPD niet wordt behandeld, gaan de longen alleen maar slechter werken.