Huisartsen in de Hoeksche Waard zijn de afgelopen dagen gevaccineerd voor Covid-19 met het Moderna-vaccin. Door een snelle en goede samenwerking tussen de Huisartsenpost ‘t Hellegat, LHV huisartsenkring Zuid-Holland Zuid, Huisartsenposten Rijnmond, het Erasmus MC, het Albert Schweitzer Ziekenhuis en Zorggroep Hoeksewaard zijn de huisartsen in de Hoeksche Waard binnen 5 dagen gevaccineerd.

Het vergde goede afstemming en samenwerking, maar binnen 1,5 dag was een mooie planning uitgerold waarbij de huisartsen een afspraak hadden voor een eerste vaccinatie. Op zondag 24 januari mochten de eerste huisartsen in de Hoeksche Waard het spits afbijten in het Erasmus MC voor een vaccinatie. Op dinsdag 26 en woensdag 27 januari werden huisartsen gevaccineerd in het Albert Schweitzer Ziekenhuis.

De huisartsen zijn dankbaar om een vaccinatie te kunnen ontvangen en daarmee beter beschermd zijn om patiënten te behandelen. Dat bleek wel uit de gepleegde telefoontjes voor het inplannen voor een afspraak. De meeste huisartsen zaten op de telefoontjes voor een afspraak te wachten en waren blij met een ingeplande afspraak.

Niet alleen in de Hoeksche Waard is  gestart met vaccineren van huisartsen. Dit weekend startte in 12 van de 23 aangewezen ziekenhuizen het vaccineren. In de resterende ziekenhuizen kan het vaccineren op z’n vroegst op 3 februari beginnen, omdat een nieuwe levering Moderna-vaccins enkele dagen is vertraagd. In vergelijkbare samenwerkingsverbanden is in de regio Rijnmond en Drechtsteden snel geschakeld om huisartsen in te plannen voor een vaccinatie. Over 4 weken ontvangen de huisartsen hun tweede vaccinatie.

Dat het hard nodig is om zorgmedewerkers te beschermen tegen Covid-19 blijkt wel uit het feit dat een aantal huisartsen niet gevaccineerd kon worden, omdat zij zelf onlangs positief getest zijn op Covid-19. Als zorgmedewerker sta je in de frontlinie en is het belangrijk beschermd te zijn, zodat zij zowel Covid-19 zorg als reguliere zorg kunnen blijven leveren aan hun patiënten.