Wat is positieve gezondheid?

Gezondheid is een ruimer begrip dan alleen niet-ziek zijn. Veel mensen vinden dat ze gezond zijn als ze geen lichamelijke klachten hebben en niet ziek zijn. Maar positieve gezondheid is meer dan niet ziek zijn. Positieve gezondheid is een benadering binnen de gezondheidszorg die niet de ziekte, maar een betekenisvol leven van mensen centraal stelt. De nadruk ligt op de veerkracht, eigen regie en het aanpassingsvermogen van de mens en niet op de beperkingen of ziekte zelf. De zes pijlers van positieve gezondheid zijn (volgens arts en onderzoeker Machteld Huber):

  • Lichaamsfuncties – Ik voel me gezond en fit
  • Mentaal welbevinden – Ik voel me vrolijk
  • Zingeving – Ik heb vertrouwen in mijn eigen toekomst
  • Kwaliteit van leven – Ik geniet van mijn leven
  • Meedoen – Ik heb goed contact met andere mensen
  • Dagelijks leven – Ik kan goed voor mezelf zorgen

Positieve gezondheid richt zich ook op preventie om gezond te blijven en gezondheid te bevorderen en te beschermen. Preventie heeft als doel ziekten en complicaties van ziekten te voorkomen of in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen. Kijk voor leuke preventieve gezondheidstips onder aan deze pagina.

Vanuit deze oogpunten heeft ZGHW een tweetal gezondheidsprogramma’s opgericht. ZGHW heeft als doel op het gebied van positieve gezondheid en preventie bijdragen te leveren aan de patiënten in de regio en de programma’s in de toekomst uit te breiden. Meer informatie over deze programma’s vindt u door op een van onderstaande buttons te klikken.

Gezondheidsnieuws