Samenwerking

Op deze pagina vindt u een overzicht van de ketenpartners waarmee ZGHW samenwerkt.

Op de pagina ‘zorgverleners’ vindt u de locaties van de aangesloten ketenpartners.

Diëtisten

De diëtist geeft persoonlijke adviezen op het gebied van voeding en gewicht. De diëtist denkt mee, coacht en ondersteunt waar mogelijk de patiënt. Zo werkt de diëtist samen met de patiënt aan het leren leven met een chronische aandoening.

Meestal is een consult bij de diëtist 1-op-1, maar in samenwerking met de ZGHW organiseert de diëtist ook groepsbijeenkomsten voor diabetespatiënten. Deze bijeenkomsten zijn er op gericht om de patiënt bewust te maken van de effecten van voeding en de mogelijkheden om daarmee zelf het ziekteverloop te beïnvloeden en/of te controleren. Aan de hand van leuke activiteiten leert de patiënt wat voeding kan doen en hoe de patiënt nog gezonder zou kunnen gaan leven.

Fundusonderzoek (netvliescontrole) uitgevoerd door optometristen

Als onderdeel van het zorgprogramma Diabetes Mellitus type 2 heeft Zorggroep Hoeksewaard afspraken gemaakt met diverse optometristen en KSYOS voor het fundusonderzoek. Fundusonderzoek is een andere naam voor een netvliescontrole. Bij diabetes bestaat een verhoogde kans op aantasting van de bloedvaatjes van uw netvlies. Om dit tijdig op te sporen en te behandelen, worden fundusfoto’s (oftewel netvliesfoto’s) gemaakt bij de optometrist. Met behulp van netvliesfoto’s worden de bloedvaatjes van het netvlies bekeken en beoordeeld op eventuele afwijkingen. Op de foto’s kan uw netvlies goed beoordeeld worden.
De foto’s worden doorgestuurd naar KSYOS. Dit is een gespecialiseerde organisatie in TeleOogheelkunde. Zij ondersteunen de huisartsenpraktijken op het gebied van fundusonderzoek.

https://www.thuisarts.nl/diabetes-mellitus/ik-wil-meer-weten-over-oogcontrole-bij-diabetes-mellitus

Fysiotherapeuten

Voldoende beweging is, naast een gezond eetpatroon, één van de belangrijkste ingrediënten voor een gezond leven. Ook wanneer u een chronische ziekte heeft, kan beweging u nog steeds helpen om uw kwaliteit van leven te verbeteren. Daarom werkt ZGHW ook samen met verschillende fysiotherapeuten. Deze  fysiotherapeuten bieden voor astma-, diabetes-, COPD- en hartpatiënten een bewegingsprogramma aan. Een belangrijk onderdeel van dit programma is het opstellen van een trainingsschema, waarin ook de persoonlijke doelen van de chronisch zieke patiënt  zijn opgenomen. Met dit trainingsschema gaat de patiënt aan de slag, meestal in groepsverband en soms aan de hand van individuele trainingen. De trainingen worden samen gedaan met de fysiotherapeut en andere mensen met dezelfde chronische aandoening.
Het uiteindelijke doel is op de middellange tot lange termijn patiënten met een chronische aandoening op een dusdanig fitheidsniveau te brengen dat zij zelfstandig en blessurevrij kunnen blijven sporten of bewegen en het plezier in bewegen hervinden.
Alle deelnemende fysiotherapeuten zijn gecertificeerd om te werken met mensen met een chronische aandoening.

Huisartsenpost ‘t Hellegat

De Huisartsenpost (HAP) ‘t Hellegat in Klaaswaal is er voor situaties waarbij buiten kantoortijden, dus in de avond, nacht of weekend, dringend zorg nodig is.
Contact opnemen kan door te bellen: 0186 – 576 660
Bent u in levensgevaar? Toets dan direct 1 wanneer u belt.

De huisartsenpost is een samenwerkingsverband tussen de huisartsen in de regio. De Huisartsenpost is er voor dringende gevallen, dat wil zeggen behandeling van gezondheidsklachten die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag van uw eigen huisarts. Daaronder vallen ook kleine hechtwonden en lichte ongevallen.

De HAP is uitsluitend na telefonische afspraak te bezoeken.
Het adres is: Kerkstraat 26, 3286 AK te Klaaswaal.

Wanneer u telefonisch een afspraak maakt, is het handig om de volgende gegevens bij de hand te houden:

  1. Uw naam, adres en geboortedatum
  2. Naam van uw huisarts
  3. Uw (eventuele) medicatie
  4. Uw burgerservicenummer
  5. Uw verzekeringsnummer

Kaderartsen

Tussen de huisarts en de specialist staat de kaderarts. Een kaderarts heeft zich – in een aanvullende tweejarige studie – gespecialiseerd op een bepaald medisch gebied.  De kaderarts richt zich op het  aanbieden van consultatie en ondersteunen van de zorgverleners binnen de eerste lijn. Het doel is om op deze wijze de kwaliteit van zorg in de eerste lijn te verhogen. De kaderarts moet niet worden verward met een specialist. Wanneer de kaderarts niets meer kan betekenen voor de collega huisarts, wordt de patiënt doorgestuurd naar een specialist in het ziekenhuis.

Pedicures

Voor het zorgprogramma diabetes werkt ZGHW samen met verschillende pedicures. Door diabetes kunnen de bloedvaten en zenuwen in de voeten beschadigd raken. Het bloed stroomt dan minder makkelijk naar de huid van voeten en tenen. Hierdoor vermindert het gevoel in de voeten en zo kunnen ongemerkt wondjes en blaren ontstaan. Door de verminderde bloedtoevoer genezen wondjes minder snel en kunnen gemakkelijk ontsteken. Het is daarom van belang dat diabetespatiënten hun voeten regelmatig laten controleren op wondjes, kloofjes of blaren (ook tussen de tenen) door de pedicure.
Een doorverwijzing naar de pedicure verloopt altijd via de podotherapeut.

https://www.thuisarts.nl/diabetes-mellitus/ik-wil-mijn-voeten-goed-verzorgen-bij-diabetes

Rondom Podotherapeuten

De podotherapeut kan ingeschakeld worden wanneer tijdens het bewegen lichamelijke klachten ontstaan, die ten grondslag kunnen liggen aan een veranderde voetvorm of slecht schoeisel. Daarnaast kan de podotherapeut ingeschakeld worden bij mensen die een verhoogd risico lopen op decubitus in verband met slechte vaten zoals bijvoorbeeld bij diabetes. De podotherapeut kan u doorverwijzen naar de pedicure, indien dat nodig is.
Rondom Podotherapeuten zijn gevestigd in Oud-Beijerland (op 3 locaties), Puttershoek, Numansdorp, ‘s-Gravendeel en Strijen.
Mocht u niet in de gelegenheid zijn om één van deze locaties te bezoeken, dan kunnen de podotherapeuten van Rondom ook bij u thuis komen in Zuid-Beijerland, Nieuw-Beijerland, Goudswaard, Mijnsheerenland, Westmaas, Maasdam en Heinenoord.

Star-SHL

Star-SHL levert medische diagnostiek, voor en met zorgaanbieders zoals huisartsen, verpleeg- en thuiszorgorganisaties en verloskundigen.
In het diagnostisch centrum in de Hoeksche Waard (Oud-Beijerland) worden bloedafname, radiologische en functie-onderzoeken uitgevoerd. Naast het diagnostisch centrum zijn er diverse andere bloedafnamelocaties en is op indicatie bloedafname thuis mogelijk.
Voor meer informatie en de actuele bloedafnamelocaties kunt u terecht op www.star-shl.nl

Ziekenhuizen en specialisten

Soms is het nodig om door een specialist in een ziekenhuis te worden gezien. Diabetespatiënten, die het niet lukt om met de huisarts de waarden onder controle te krijgen, kunnen een beroep doen op de internist en diabetesverpleegkundige. Dat kan door middel van een eenmalige consultatie of via een verwijzing naar het ziekenhuis.

COPD- en Astmapatiënten kunnen doorverwezen worden naar de longarts.

Voor Hart- en vaatziekten kunt u op naar de cardioloog worden verwezen. Het is mogelijk dat de cardioloog meekijkt bij het consult door de huisarts. Zo hoeft u niet naar het ziekenhuis en kunt u toch advies van de cardioloog krijgen.

De ziekenhuizen waarmee de Zorggroep Hoeksewaard op het gebied van COPD, Astma, Diabetes en Hart- en vaatziekten samenwerkt, zijn;