Samenwerking
Op deze pagina vindt u een overzicht van de ketenpartners waarmee ZGHW samenwerkt. Op de pagina ‘zorgverleners’ vindt u de locaties van de aangesloten ketenpartners.
Huisartsenpost ’t Hellegat
De Huisartsenpost (HAP) ‘t Hellegat in Klaaswaal is een samenwerkingsverband tussen de huisartsen in de regio Hoeksche Waard en Goeree Overflakkee. De Huisartsenpost is er voor dringende gevallen, dat wil zeggen behandeling van gezondheidsklachten die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag van uw eigen huisarts (dus buitenkantoortijden in de avond, nacht en weekend). Daaronder vallen ook kleine hechtwonden en lichte ongevallen. Contact opnemen kan door te bellen:
0186 – 576 660
Bent u in levensgevaar? Toets dan direct 1 wanneer u belt. Of bel direct 112. De HAP is uitsluitend na telefonische afspraak te bezoeken. Het adres is:
Kerkstraat 26, 3286 AK te Klaaswaal
Wanneer u telefonisch een afspraak maakt, is het handig om de volgende gegevens bij de hand te houden:
- Uw naam, adres en geboortedatum
- Naam van uw huisarts
- Uw (eventuele) medicatie
- Uw burgerservicenummer
- Uw verzekeringsnummer
Kaderartsen
Tussen de huisarts en de specialist staat de kaderarts. Een kaderarts heeft zich – in een aanvullende tweejarige studie – gespecialiseerd op een bepaald medisch gebied. De kaderarts richt zich op het aanbieden van consultatie en ondersteunen van de zorgverleners binnen de eerste lijn. Het doel is om op deze wijze de kwaliteit van zorg in de eerste lijn te verhogen. De kaderarts moet niet worden verward met een specialist. Wanneer de kaderarts niets meer kan betekenen voor de collega huisarts, wordt de patiënt doorgestuurd naar een specialist in het ziekenhuis.
Ziekenhuizen en specialisten
Soms is het nodig om door een specialist in een ziekenhuis te worden gezien. Diabetespatiënten, die het niet lukt om met de huisarts de waarden onder controle te krijgen, kunnen een beroep doen op de internist en diabetesverpleegkundige. Dat kan door middel van een eenmalige consultatie of via een verwijzing naar het ziekenhuis. COPD- en Astmapatiënten kunnen doorverwezen worden naar de longarts.
Voor Hart- en vaatziekten kunt u op naar de cardioloog worden verwezen. Het is mogelijk dat de cardioloog meekijkt bij het consult door de huisarts. Zo hoeft u niet naar het ziekenhuis en kunt u toch advies van de cardioloog krijgen. Lees hier meer over op de pagina ‘meekijkconsult cardiologie’. De ziekenhuizen waarmee de Zorggroep Hoeksewaard op het gebied van COPD, Astma, Diabetes en Hart- en vaatziekten samenwerkt, zijn;
Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam en Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam
Diëtisten
De diëtist geeft persoonlijke adviezen op het gebied van voeding en gewicht. De diëtist denkt mee, coacht en ondersteunt waar mogelijk de patiënt. Zo werkt de diëtist samen met de patiënt aan het leren leven met een chronische aandoening. ZGHW en de diëtist heeft tevens een samenwerking voor patiëntcursussen. Lees meer op de pagina ‘PRISMA cursus’.
Fundusonderzoek (netvliescontrole) uitgevoerd door optometristen
Als onderdeel van het zorgprogramma Diabetes Mellitus type 2 heeft ZGHW afspraken gemaakt met diverse optometristen en KSYOS voor het fundusonderzoek. Fundusonderzoek is een andere naam voor een netvliescontrole. Bij diabetes bestaat een verhoogde kans op aantasting van de bloedvaatjes van uw netvlies. Om dit tijdig op te sporen en te behandelen, worden fundusfoto’s (oftewel netvliesfoto’s) gemaakt bij de optometrist. De foto’s worden doorgestuurd naar KSYOS. Dit is een gespecialiseerde organisatie in TeleOogheelkunde. Zij ondersteunen de huisartsenpraktijken op het gebied van fundusonderzoek.
Rondom Podotherapeuten
De podotherapeut kan ingeschakeld worden wanneer tijdens het bewegen lichamelijke klachten ontstaan, die ten grondslag kunnen liggen aan een veranderde voetvorm of slecht schoeisel. Daarnaast kan de podotherapeut ingeschakeld worden bij mensen die een verhoogd risico lopen op decubitus in verband met slechte vaten zoals bijvoorbeeld bij diabetes. De podotherapeut kan u doorverwijzen naar de pedicure, indien dat nodig is. Meer informatie via rondompodotherapeuten.nl.
Pedicures
Voor het zorgprogramma diabetes werkt ZGHW samen met verschillende pedicures. Door diabetes kunnen de bloedvaten en zenuwen in de voeten beschadigd raken. Het bloed stroomt dan minder makkelijk naar de huid van voeten en tenen. Hierdoor vermindert het gevoel in de voeten en zo kunnen ongemerkt wondjes en blaren ontstaan. Door de verminderde bloedtoevoer genezen wondjes minder snel en kunnen gemakkelijk ontsteken. Het is daarom van belang dat diabetespatiënten hun voeten regelmatig laten controleren op wondjes, kloofjes of blaren (ook tussen de tenen) door de pedicure. Een doorverwijzing naar de pedicure verloopt altijd via de podotherapeut. Lees via thuisarts.nl meer over het verzorgen van de voeten.
Eerstelijn diagnostiek
Star-SHL en Result Laboratorium levert medische diagnostiek, voor en met zorgaanbieders zoals huisartsen, verpleeg- en thuiszorgorganisaties en verloskundigen. Naast het diagnostisch centrum (in Oud-Beijerland) zijn er diverse andere bloedafnamelocaties en is op indicatie bloedafname thuis mogelijk. Voor meer informatie en de actuele bloedafnamelocaties kunt u terecht op www.star-shl.nl of www.resultlaboratorium.nl